Mannaminne i vackra Nordingrå

För att vara ett väldigt litet samhälle så har Nordingrå förvånansvärt mycket att erbjuda vad gäller upplevelser. Norrfällsviken har vi tidigare redogjort för och förtjänar mycket riktigt ett avsnitt för sig. Vad mer finns det att göra i trakten då? Egentligen behövs det inte så mycket mer än en bil eller cykel, för att åka runt i området är en upplevelse nog.

Har ni till exempel passerat Häggvik? En ren och skär idyll.

Sen har vi en av Nordingrås större berg heter Ringkallen och är en jämn konkurrent till Skuleberget i mina ögon vad gäller klättring och framförallt då med tanke på utsikten. Ringkallen är en 2 km lång rygg med höjd på 273 meter. Det finns ca 170 leder som du kan klättra traditionellt ,det vill säga, att du lägger dina egna kilar i sprickorna. Är du som mig inte lika erfaren som det så finns det två leder där du kan säkra dig med slingor och karbiner (Läs mer om detta på: http://www.sverigeforaren.se/klattring/ringkallen/)

Vårt huvudsyfte med resan till Nordingrå var att besöka kulturupplevelsen Mannaminne, ett livsverk skapat av Anders Åberg. Kort sammanfattat är det en väldigt unik kulturupplevelse bestående av 50 olika byggnader. Det är mängder av olika utställningar och museer och vackra kreationer runt om. Det är väl som man brukar säga upp till betraktarens öga vad som anses vara konst och på Mannaminne finns de mycket att studera och undra/förundras över. Starta din dag med att gå in till informationen (där betalar du även in dig – 60 kr/vuxen, gratis för barn upp till 14 år), vi fick en lång och informationsrik historia berättad för oss vilken jag tycker verkligen gav en bra start för att förstå hur man ska gå runt bland alla de olika byggnaderna.

2015-07-10 12.55.37  2015-07-10 12.57.57  2015-07-10 12.55.37

Det är svårt att ta sig runt med barnvagn och du kommer egentligen inte in i nästan något av husen/museum med barnvagnen, ännu mindre ta sig runt där inne. Så en bärsele/bärväska är väl på sin plats, Av den anledningen blev det inte lika långvarigt besök som planerat men en god lunch avnjöts i restaurangen.

2015-07-10 14.19.09   2015-07-10 13.17.47   2015-07-10 13.10.06

 

Härnösands Stadsfest

Ännu en stadfest i Härnösand är bakom oss och med det ännu en minnesvärd helg. Hälften av bloggredaktionen är kanske lite färgade i frågan, eftersom jag, Fredrik, varit på varenda stadsfest så länge jag kan minnas. Dels för att det är en ypperlig helg att träffa alla vänner som man inte ser längre på grund av att man spridits ut över landet och dels för att det brukar allt som oftast vara bra väder och go stämning. Så var även fallet i år, i den otroliga regniga och gråa sommar. Solen sken från en klarblå himmel redan på fredagen och man var knappt förvånad, det bara kändes som att årets arrangemang förtjänade sol.

Bra bokningar, roliga nyheter på festivalområdet och i största allmänhet en bra helg. Vi gjorde ungefär som vi alltid gör, träffas så många som möjligt innan området öppnar på fredagen, tar en öl, pratar ihop oss och sen går man ned i samlad trupp för att träffa resten. Konceptet sviker i stort sett aldrig.

Fredagen förflöt på alldeles utmärkt, Zara Larsson skötte sig med den äran och Pistvakt var precis som väntat roliga att se. Lite dåligt ljud kanske om man ska vara kritisk men det räknar vi bort som barnsjukdomar eftersom arrangörerna trots allt är relativt nya i branschen. Pistvakt fick en nästan att bli lite nostalgisk, eftersom jag minns mig själv som i stort sett vuxen när det gick på tv, och det är ändå sisådär tio år sedan det slutade sändas. Summa summarum borde jag vara rätt gammal men det ignorerades. Fredagen var kortfattat inga konstigheter, strålande väder, bra artister, god öl och trevligt folk. Bra anslutning av folk också, vet inte hur många det var men folktomt var det sannerligen inte. Den nya utformningen av området var väldigt uppskattat, det öppnade verkligen upp för mer alternativ för besökarna.

Lördagen var lite lurigare, eftersom det regnade från en riktigt, riktigt mörk himmel hela dagen. SMHI hade utlovat att molnen skulle lätta vid sju, och helt otroligt nog gjorde dom precis det. Första och ändå gången i år tror jag som väderleksrapporten verkligen stämt. Lördagen blev egentligen mer eller mindre en repris av fredagen, bra folk, bra artister och fint väder. Måns Zelmerlöw intog scenen vid niosnåret och det måste ha varit folkrekord på Mellanholmen. Jennifer Kara stod näst på listan, och henne kan jag ärligt säga att jag har väldigt dålig koll på men det var en trevlig tillställning det med.

Om man ska ta lite allmänt om helgen så är ett uppskattat inslag de nya tivolit som var med i år, och givetvis rallarna som ordnar langos. Den där festivallangos, m-m-m!

En skatt i Höga Kusten – Skuleskogens Nationalpark

Jag slutar aldrig att förundras över den otroligt vackra naturen vi har alldeles runt hörnet. Det är så lätt att ta sig ut att vandra, cykla, springa eller bara sitta och beskåda vår vackra kustlinje! Ett fantastiskt sätt att umgås och samtidigt se lite av närområdet.

IMG-20150721-WA0026 IMG-20150721-WA0004

Panelens andra vandring blev en tur till Skuleskogens Nationalpark som jag såhär i efterhand utser till en höjdpunkt! Man kan vandra in i parken från Frilufsbyn eller någon av de tre entréer som finns (Syd, Nord eller Väst). Utifrån dessa finns det sedan oändligt med valmöjligheter (närmare bestämt över 35 km av leder) beroende på vad man är ute efter samt hur länge man vill traska runt. Det finns mängder av perfekta mål för dagsutflykter för den som inte känner för att tälta. Ska du endast vandra över dagen rekommenderas den sydliga entrén, härifrån kan du vandra till Slåttdalsskrevan, Slåttdalsberget eller någon av de vackra stränder som finns längs med vägarna.

IMG-20150722-WA0005

Det är egentligen bara att googla sig fram och finns massor av information vid de olika entréerna. Om inte annat är det väldigt mycket skyltar så det är svårt att hamna fel. Kan dock vara bra att ta reda på innan vart man vill bege sig så att en dagstur inte blir en oplanerad natt i skogen (Vi tog en karta vid den sydliga entrén som vi passerade och ändrade rutt lite allteftersom). Är det till och med så att man önskar bege sig på tältutflykt men gärna vill ha barnvagn med sig så går det superlätt att parkera vid den sydliga entrén och promenera ner mot Kälaviken där det finns tältplatser, vindskydd, torrdass och dricksvatten i bäckarna samt en fin fin sandstrand.

Ska man vandra och tälta så kan det vara bra att tänka på att det är en nationalpark, det vill säga man får alltså inte elda eller tälta vars man vill. Eller fiska för den delen, detta hade vi såklart inte tänkt på utan kom fullt utrustade för att pröva fiskelyckan…

IMG-20150721-WA0019

Det bästa med att vandra i Skuleskogen jämfört med vår tur på Höga Kustenleden är att man lättare kan finna rundor att gå, jag själv avstår gärna från att gå till en punkt och sen tillbaka samma väg. Nu kunde vi starta vid Käl och sedan vandra runt både längs med Höga Kustenleden (Etapp 9: Käl – Näske går här) samt Skuleskogens vandringsleder. Det står att det ska vara krävande vandring vilket det också var bitvis, vi hade dock barn med oss på ryggen och klarade av att göra alla etapper. Kan vara bra att vara förberedd på en del branta nedfarter. Vi gjorde en avstickare upp till Slåttdalsberget på vår väg upp mot Slåttdalsskrevan. Den avstickaren skulle jag inte göra med ett barn på ryggen eller någon mindre knatte eftersom det var väldigt brant på tillbakavägen då man skulle ner för berget samt att det är branta stup om man skulle ramla. Vägen upp till Slåttdalsskrevan och ned kan man däremot ha barn med sig från båda hållen som man kan ta sig dit.

IMG-20150722-WA0114 IMG-20150721-WA0031 IMG-20150721-WA0028

Vandringen var i väldigt varierad miljö vilket vi alla gör tummar upp för.

IMG-20150721-WA0037   IMG-20150721-WA0029   IMG-20150722-WA0130

Vi hittade fina sovplatser vid Kälaviken, Tärnnättvattnet, Tärnättholmarna och vid Näskebodarna vid dessa platser (som är utmärkta på kartan) finns vindskydd, tillgång till ved, torrdass och vandringsstugor med bäddar i för den som vill ha det lite mer bekvämt. Där är det först till kvarn som gäller, trevligt sätt att möta folk på om inte annat. Jag måste även säga att det är otroligt fina fräscha stugor!

IMG-20150722-WA0018 IMG-20150722-WA0020

Vi valde att tälta vid Tärnättholmarna, en egen tältplats precis vid havet. En sådan lyx att vakna med havsutsikt! (…kl 04 av en skrikandes bebis men ändå).

IMG-20150722-WA0033  IMG-20150722-WA0035

Vi sitter redan och planerar nästa vandringstur till Skuleskogens Nationalpark, det tycker vi att du borde göra också! Alla tummar upp!

Hemsö Fästning

Då vi bor där vi bor kan det även vara passande med aktiviteter som inte kräver strålande sol och blå himmel, Hemsö Fästning faller väldigt passande under den kategorin. Detta utflyktsmål har varit öppen för besökare i många år men varken jag eller Fredrik har faktiskt varit här heller, däremot har vi båda pratat om det väldigt mycket sedan den nya restaurangen öppnade. Nu är det ju inte restaurangen som är huvudmålet vad gäller utflykten men det är ju lustigt att det ska behövas en sådan för att vi ska få upp ögonen för detta historiska besök!

2015-07-07 11.42.05

Vad är då Hemsö Fästning? Det är tidigare en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar som ligger insprängt i Storråberget. Bara utsikten över Ångermanälven och Bottenhavet är värt sin lilla tur. Vill man inte gå ner  i själva anläggningen så är det inga problem att bara sitta vid restaurangen och beskåda utsikten under den tiden turen pågår. Det är den enda anläggningen bevarad i sitt slag och var kustförsvarets största. Så på 40 meters djup i berget tjänstgjorde 320 soldater vilket måste ha varit det tryggaste stället att göra sin tjänstgöring på eftersom man i skydd av berget och anläggningen skulle överleva en eventuell kärnvapenattack. Det är väl egentligen det som fascinerar mig allra mest, tänk att behöva göra tjänstgöring nere i dessa gångar i 7 till 12 månader. Där pratar vi utmaning för psyket.

2015-07-07 11.50.21 2015-07-07 12.03.25

Det är väldigt lätt att finna vägen ut dit, vi körde med GPS med nog hade man hamnat rätt bara genom att följa skyltarna, man svänger av höger från E4:an efter Älandsbro “centrum” och sedan är det mer eller mindre raka vägen. Vi kollade inte upp så mycket mer än öppettider innan vi begav oss. Vill man effektivisera sitt besök så skulle jag kolla upp vilka tider färjan ut till Hemsön går samt vilken av turerna jag vill hinna med. Vi kollade inte upp detta innan eftersom vi inte hade så pressat tidsschema men allt flöt på väldigt smidigt ändå. Fick vänta ca 20 min vid färjan och kom till fästningen mer eller mindre lagom inför en guidad tur. En liten flagga för att stanna till vid Sågverket på vägen dit eller hem för en liten kaffe i idyllisk miljö!

2015-07-07 12.00.52 2015-07-07 12.11.51

 

Fram till 31 augusti håller anläggningen öppet mellan kl 11-17 med guidade turer varje hel- och halvtimme med sista turen klockan 16.00. Det är bara att anlända och ansluta till nästkommande grupp. Varje tur ca 1 timme och 20 minuter och hade jag fått göra någonting annorlunda så hade det vare att ha på sig lite mer kläder än en klänning, nere i anläggningen sa dom att temperaturen låg på 18 grader men jag tycker att det var kallt och rått.

Priserna ligger på 90 kr för vuxna och för barn mellan 11-15 år kostar det 60 kronor övriga går in gratis. Det var inga problem att ha med barnvagnen på denna tur och i vår grupp fanns det barn i det flesta åldrar som alla verkade uppskatta hela turen. Jag trodde att turen skulle vara för lång för att dom skulle finna det intressant men guiden involverade dom väldigt mycket och man är ju i rörelse mer eller mindre hela tiden så det funkade väldigt bra.

Alltså Hemsö Fästning är inte vad jag förväntade mig, det var faktiskt väldigt häftigt. Nog för att jag har ett stort intresse för krigshistoria men jag hade helt ärligt inte så höga förväntningar på Hemsö Fästning. Eftersom turen är väldigt lång hänger det mycket på vilken guide man får som lotsar en igenom alla gångar samt storleken på gruppen. Jag har hört om dåliga upplevelser på grund av just detta i vår grupp var vi endast ca 14 pers. Jag vet att vissa har hamnat i grupper med över 30 personer vilket är långt ifrån idealiskt i dom små utrymmena man ska stanna till i. Att turen avslutas vid den nybyggda restaurangen med den fantastiska utsikten är bara ett stort plus i kanten och en kall öl smakar ju aldrig så gott som med havsutsikt.

2015-07-07 13.23.42 2015-07-07 14.01.29 2015-07-07 13.22.52

En kanonkul aktivitet som rekommenderas!

Höga Kusten Game Fair – Jakt & friluftsmässa

Visste du om att vi har en storslagen jakt och friluftsmässa här i området? Det visste inte jag, Fredrik hade i alla fall hört talas om den. Helt ärligt skulle jag nog aldrig fått för mig att åka dit heller om det nu inte vore för att det är dags att upptäcka allt vad vi har att erbjuda här i trakterna! Tji fick jag och nog tänker jag ta mig till denna mässa nästa år igen, vare sig jag behöver blogga om det eller ej!

Det var väldigt enkelt att hitta hit eftersom det ligger i anslutning till E4:an, närmare bestämt i Nyland. För er som inte känner till området kring Kramfors så väl så är det ca 5 mil från Härnösand.

IMG_13371

Vi kan väl alla vara överens om att entrén inte ser så mycket ut för världen!

IMG_48541

Lätt att hitta runt på området! Glöm inte att ta ett program så att du inte missar nått!

Jag trodde aldrig heller att jag faktiskt skulle finna så mycket intressant och underhållande på en jakt och frilufsmässa som jag faktiskt gjorde! Så vi kan ju börja med att säga att man inte behöver vara en gedigen jägare eller professionell fiskare för att tycka att denna mässa är intressant. Om man läser informationen om mässan så beskrivs den som en stor folkfest för hela familjen med flera tusenbesökare, jag hade inte kunnat beskriva det bättre själv. Det finns verkligen något för alla och en suverän mässa att ha med barnen på, stora som små! (Av någon anledning så hade jag faktiskt inte ens haft en tanke på att det skulle finnas så mycket underhållning planerat för de allra minsta på en sådan är mässa BIG LIKE)

Det kostade 140 kr att gå in en dag, om man har tid så finns även ett tvådagarspass att köpa för 200 kronor. Nu har jag bara svenska mässan i Göteborg att jämföra med men jag tycker att det var en väldigt billig penning att betala in i förhållande till det breda utbudet av aktiviteter och uppvisningar som man kunde ta del av under hela dagen.

Vi såg allt från freestyleshow med skoter, motorcykeluppvisning som var helt galen, hästuppvisning, uppvisning i får vallning, apporteringstävling man kunde åka med i bandvagn, testa på att kasta med flugspö och binda flugor, testa lerduveskytte, prova på jaktpilbåge och provskjuta lite olika vapen/kalibrar. Roligast att se var dock uppvisningen då hundar drev fram riktiga vildsvin.

IMG_72461

IMG_81931Hej lilla vindsvin!

IMG_08801 Hej lilla permobjörn!

Medan allt detta och mycket mer därtill fanns för att underhålla den vuxne var det parallellt hela tiden aktiviteter för de mindre besökarna bland annat kunde dom köra mini fyrhjulingar på en egen liten bana.

IMG_61111

IMG_93681

Försäljning av det mesta inom friluftsliv, vi fyndade både det ena och det andra.

Stort plus för den goda maten som årets kock (2014) Filip Fastén stod bakom.

Vi ses nästa år!

Midsommar i Norrfällsviken

Till den svenska klassikern midsommar så valde vi en Ångermanländsk midsommarklassiker som är på väg tillbaka med stormsteg, nämligen att fira i vackra Norrfällsviken. Det absolut första man ska tänka på är att kolla upp boendet. Det finns ett hotell, men det är i stort sett garanterat fullbokat över midsommarhelgen plus att det är även lokalen för den tvådagarsfestival som pågår. Däremot så finns det både camping och hotell som är lite längre bort från festlokalen där det är något lugnare. Framförallt på campingen som också ligger fint till nära vattnet och med aktiviteter för både stora och små.

2015-06-19 15.31.17

På dagen gick ner vi till vattnet, längst in i viken nere vid sjöbodarna, där det var traditionsenligt midsommarfirande med små grodorna runt midsommarstången och allt som tillhör. Efter dans och sång så avslutade vi (läs småbarnen vi hade med oss) med ponnyridning i närheten. Därefter är det enkelt att underhålla sig i Norrfällsviken, det är i stort sett bara att gå åt vilket håll man behagar så finns det något att se eller göra. Vi valde att ta en promenad och hamnade på rullstensfält alldeles bredvid där vid tidigare dansat runt stången, knappa femhundra meter bort.

2015-06-19 06.55.45 2015-06-19 06.48.58

Efter det här kände vi oss nyttiga nog för dagen och valde att slå oss ner för förfriskningar, det finns några ställen att välja på. Endera nere på Fiskarfänget som ligger vid sjöbodarna, på pizzeria Kompassen eller uppe på hotellet. Vart man vill tillbringa tiden är mera en smaksak, vi valde att sitta nere vid vattnet efter som att vi ändå hade planer på att gå förbi hotellet senare på kvällen.

Efter middagen så delade vi upp oss. Ida stannade med sin familj och sin ettåriga dotter och Fredrik valde att besöka hotellet för att inspektera festområdet. Väl upp på hotellet så fanns det inget att klaga på. Den stora fördelen med området är att det går lika bra att vara ute som inne, eftersom att det både finns barer, sittplatser och gott om plats att mingla vid på båda ställena. Det skulle kunna bli en väldigt lång redogörelse för hela kvällens förlopp på hotellet, men vi nöjer oss med att säga att den som åker dit för en trevlig kväll med bra feststämning inte kommer bli besviken. Drygt 700 personer på fredagen var det vi hörde, det skapar en stämning som är helt fantastisk i ett somrigt Norrland.

11665057_10152994414204007_619611032_o

Sammanfattningsvis kan man väl säga att Norrfällsviken har nått för alla; den som vill festa och dansa hela natten lång, den som vill avnjuta en traditionell svensk midsommar i idyllisk sommarmiljö och för den som vill göra lite av båda delarna.

Stort plus till Norrfällsviken också för att det var sol från fredag morgon till söndagkväll, eller som vi hörde de mer bofasta säga. Aldrig besviken i Norrfällsviken!

Vandring i Höga Kusten

Att vandra kan i mångas öron låta som väldigt omständligt, det ska planeras, det ska packas och det ska tältas. Men så behöver det faktiskt inte vara. Vi som bor här uppe Norrland har ju den fantastiska fördelen att naturen mer eller mindre ligger precis runt hörnet, vi har under sommarhalvåret dessutom den fantastiska förmånen att kunna njuta av solljus långt in på småtimmarna.

Vi bestämde oss kort och gott för att göra en snabbvandring, yes, det existerar, i alla fall från och med nu, Fredrik avslutade sin dag på kontoret kring 16-tiden, packade in sig i bilen och hämtade upp mig på vägen mot Höga Kusten, närmare bestämt Hornöberget. Vår förberedelse inför denna snabbvandring utgörs av en googling av ”Vandra Höga Kusten”, där fick man information om följande:

”Höga Kustenleden är totalt 128,6 km lång och är indelad i 13 etapper. Etappindelningen har gjorts så att det i princip inom varje etapp finns minst en övernattningsmöjlighet under tak – från enklaste raststuga till vandrarhem och hotell. Vidare är etappernas ändpunkter tillgängliga med bil” (Läs mer på: http://www.hogakusten.com/hogakustenleden.html)

Eftersom vandringen skulle vara effektiv beslutade vi att Hornöberget ligger nära till hands och en bra utgångspunkt för vår snabbvisit i världsarvet.

2015-06-10 18.12.55

Passande nog startar/avslutas Höga Kustenleden även där så vi kunde snabbt och smidigt traska direkt från parkeringen ut på leden. Den hjälpsamma personalen i turistinformationen är en guldkälla om man vill ha ytterligare information som till exempel vart stigen börjar så att man slipper gå på magkänsla (speciellt om man har lika dålig magkänsla som Fredrik som var på väg mot ett helt annat håll där han tyckte att stigen borde börja). Första etappen Hornöberget – Lövvik är ”endast” 9,8 km lång och passade vår tidsram helt perfekt. Den inledande vandringen följer den gamla kustlandsvägen från Hornöberget till Nyadal.

11668041_10152874902617611_98942101_n

Över Svartnorasundet tar man bron, vägen fram till bron utgörs av landsväg. Vi förväntade oss båda att leden från start till mål faktiskt skull vara längs med skogsvägar och blev lite besviken över dom 3 första kilometrarna. Det vägdes snabbt upp av den vackra naturen som mötte oss efter att ha passerat Svartnorasundet. Ett alternativ skulle kunna vara att man tar bilen till Lövvik istället för Hornöberget eller kort och gott parkerar bilen vid bron som går över Svartnorasundet.

11668136_10152874902712611_1097956178_n 11195490_10152874902417611_1299404291_n

Ett tips är att göra en liten avstickare till Valkallen som är en otroligt vacker utsiktsplats. 240 m ö h.med utsikt över Ångermanälvens mynning , Högakustenbron, Hemsön och naturreservatet Storön. Det finns två stigar upp på berget, en på varje sida av berget. En lagom runda för den som bara vill gå en sväng är att köra till Lövvik och parkera där man ser dom första skyltarna för Höga Kustenleden och helt enkelt traska upp för ena stigen och ned för den andra så blir det liksom en svängom.

2015-06-21 15.53.16     2015-06-21 15.52.21

För oss blev det ett passande stopp för att vår middag som vi packat med oss, bättre middagsbord får man leta efter. Trots att det är 0,8 km uppför ett berg så är stigen så pass bra att man klarar detta även om man inte är så tränad.

2015-06-21 15.57.36

Vi var här och kvällsvandrade även med lillan i en sittstol på ryggen, trots att det är uppför till Valkallen så gick det bra även det om man har rätt utrustning.

Fram och tillbaka från Hörnöberget till Lövvik tog oss fyra timmar med middagsstopp. Från kontoret till naturen tar det ca 30 min att köra så vi var hemma i säng innan 22.

God tur folket!

Kramfors Folkfest

Varje år är stadsfesten i Härnösand ett givet inslag i många Härnösandsbors sommarplaner, så är det även för oss som skriver här på bloggen. Tidigare innan Gatufesten i Sundsvall fick stänga igen sina öltappar och dämpa ner musiken så var man även där varje vecka i början av juli. Men Kramfors Folkfest? Där har varken jag eller Ida lyssnat på musik, tagit en öl eller ätit en langos. Lite underligt ändå? Särskilt nu när det faktiskt går både bussar och tåg som sköter transporten smidigt. Detta var vi naturligtvis tvungen att ändra på i år när vi fått uppdraget att upptäcka Höga Kusten. Sagt och gjort, jag bokade in mig på en tågresa med en hel flock Härnösandsbor (Ida var bortrest just den helgen) på lördagen, då Mustasch och De Vet Du skulle stå för underhållningen. Resan upp var nästan för smidig, vi satte till oss på tåget i godan ro och började precis komma in i fina samtal och då var vi framme. Knappt tjugo minuter och med en utsikt som inte alls var så tokig. På plats tog vi en matbit, en öl och började bekanta oss med området. Själv har jag inte varit i Kramfors på bra länge så det var intressant att se hur Folkfesten förändrat stadskärnan. Allt man förväntar sig av en stadsfestival fanns på plats och mer därtill, öltält, langosvagn, rallare och en fin stämning. Kanske kan man tighta till området en liten aning, men samtidigt ska man kanske ha lite plats över för att växa på i framtiden. Jag låter det vara osagt, hur som haver var jag väldigt nöjd med området. Stort plus var också att solen behagade att visa sig under hela lördagen, det är kanske inget man kan lägga på arrangörerna men jag väljer att ge dem ett plus för det ändå. 11651002_10152994674999007_927225758_n Kvällen förflöt på ett alldeles utmärkt vis, efter mat och en svalkande öl (Höga Kustens egna, förstås) så började sällskapet att delas upp lite och vi provade olika tält medan vissa föredrog att lyssna på de olika artisterna. Måste säga att jag var väldigt imponerade över tälten, gott om plats både för att sitta och stå och framåt kvällningen blev det ett jäkla bra drag när Swedish Mafia sparkade igång livemusiken. Är det något jag skulle vilja ha mer av från Kramfors Folkfest är det nog precis mer sköna coverband som Swedish Mafia. Covermusiken tar fram dansjäveln i oss alla, till och med mig och det vill inte säga lite. 11657421_10152994674949007_1351914852_n

Mustasch äntrade stora scenen runt elva på kvällen och det var inget att klaga på, själv har jag inte hört så mycket från dom men dom skötte sig med den äran. De Vet Du fick en tacksam uppgift som gick upp mot en uppvärmd publik strax efteråt. Nu vågar jag inte ta gift på exakt hur många det var som avnjöt kvällens artister, men det var många nog för att det skulle bli riktigt bra stämning. Man kan inte göra något annat än att bara konstatera att det är riktigt, riktigt roligt att se musik live. Det spelar inte lika stor roll som man tror vilken musik det är, det blir alltid en upplevelse ändå.

11657485_10152994674974007_326900554_n  11650902_10152994674954007_1794765295_n

Efter musiken blev det en langos med allting på, i enlighet med satta stadsfesttraditioner. Därefter skildes våra vägar, ungefär hälften av oss rörde oss mot Kramm för en natts vila medan andra halvan satte sig på 01.47 tåget, riktning söderut. Jag har också hört lite rykten om vad vi kan förvänta oss till nästa år och utan att lägga ut några spoilers så kan jag säga att Folkfesten blir om möjligt än mer värd att besöka nästa år!

Välkomna!

Vad är nu det här då, undrar ju vän av ordningen. Enkelt förklarat är det starten på den perfekta guiden till Höga Kusten med omnejd. Här ska vi prova allt från vandring i skog och mark, ortens gin och vart man tar knoddsen en solig sommardag till vilken som är den bästa badplatsen. Tanken är att vi ska göra allt jobb för er. Vi kommer att söka upp, prova och rangordna det bästa i Ångermanland, framförallt i Höga Kusten, har att erbjuda. Alla ni som varit lite nyfikna på vad kan man kan roa sig med här i krokarna vet att det inte är helt enkelt att ta reda på hur, vart och vad som finns. Men ingen fara, de problemen slutar här.

Efter en tids planering och bollande av idéer så har vi valt ut en hel hög fantastiska saker som vi tänkte roa oss, och framförallt er, med. Vi håller lite på detaljerna av exakt vad det blir, all spänning kan ju inte få försvinna såhär direkt på bloggens första inlägg. Men tanken är att startskottet för det hela går nu i maj och vi kommer håller på till ungefär augusti/september där vi sprider ut det olika sakerna under den tiden då det passar bäst. Ju längre tiden går desto mer komplett blir guiden över vad man inte får missa i Höga Kusten.

En logisk fundering är ju då, vilka är vi? Vi tar damerna först, Ida Fagerström, 29 år, uppvuxen i Stigsjö utanför Härnösand.

Gymnasietiden tillbringades här i staden och kort efter att studentmössan åkte av begav jag mig ut i världen för att se vad den hade att erbjuda.  När de flesta kontinenter avverkats så anlände jag till Skåne för att förverkliga min dröm om att arbeta med hälsa. Sagt och gjort, 3 års universitetsstudier gav mig jobb som Hälsorådgivare i Göteborg där jag spenderat de senaste åren. I Skåne fick jag inte bara min examen utan jag fann mig även en man att spendera livet med. Efter några år tillsammans i Göteborg kände vi båda att naturen och familjetid lockade mer än vad storstadslivet hade att erbjuda, efter några snabba beslut, lägenhetsförsäljning och husköp kan vi idag stoltsera oss med att vara Härnösandsbor, vilket känns förvånansvärt underbart.

Fredrik Gavelin, 30 år gammal, jag har väl gjort ungefär samma resa som Ida. Skola, uppväxt och allt vad det innebär har tillbringats i Norrlands Aten, populärt kallat Härnösand. Man var väl alltid lite på väg någonstans så jag provade att bo lite här och där, framförallt Umeå. Numera hänger jag hatten i Sundsvall, där jag mest hamnade för att jag läste till journalist på Mittuniversitet. Efter ett tag blev jag så pass klädd i näbben att jag fick börja jobba på Sveriges Radio och där är jag kvar än idag.  Många lediga stunder tillbringas dock fortfarande i Härnösand, eftersom etthundra procent av min familj fortfarande bor här. Och förstås för att Härnösands sommar är fantastisk!

1618405_10152236957500180_1550991989_n 284966_10150256375722611_6859927_n

Vi ser båda framemot att göra denna sommar minnesvärd tillsammans med er!

Vi ses snart!

Därför skapar vi högakustennöje.se

hkn

Vi lever och verkar i Sveriges vackraste region, Höga kusten. Så är det bara. Mängder av människor besöker oss varje år, och vi är många som lever och verkar i området.

Vi vet också om att det händer mycket mer i Höga kusten än vad många tror. Från stora arenaspelningar i nya ishallar, till mysiga danskväller i en större sjöbod.
Från vinprovningar i Norrfällsviken till festivaler med tusentals besökare.
Men vi vet också hur svårt det är att för dig som arrangör att få ut informationen om ditt event, och vi vet också hur svårt det kan vara för dig som besökare att hitta en spännande aktivitet för kvällen, för semestern eller för den grå vardagen.

Därför har vi skapat Högakustennöje.se – för att samla och synliggöra allt roligt som händer.

Och vi hoppas verkligen att ni kommer att gilla det.